Stærke bånd

Af Aase Thomassen

To familieskæbner

Bogen Stærke bånd er opdelt i to sektioner:
Vognmandens børn og En stor tøs græder ikke.
Vognmandens børn handler om ni søskende, som alt for tidligt mistede deres forældre. Da det yngste barn blev døbt ved sin mors kiste var sorgen ubeskrivelig. Halvandet år senere døde også børnenes far. Tilbage stod ni forældreløse søskende i alderen 0 – 21 år. Fællesskab var for de børn vigtigere end personlige interesser, og ved et enestående samarbejde fik de hverdagen til at hænge sammen. En beretning om sorg, glæde, slid og sammenhold.

En stor tøs græder ikke handler om tillid og svigt. Den 14-årige Krista blev ikke taget med på råd, da hun blev fæstet bort til sin moster. Uden ringeste anelse om sin mosters skyggeside og uberegnelige sind ankom hun til sin nye plads. Ingen greb ind overfor det tyranni, hun blev udsat for. Da hun endelig slap fri, vidste hun knapt, hvad hun skulle stille op med friheden.

Bogens omslag

Spindelvævet på bogens omslag har dobbelt betydning. De mange fine tråde symboliserer det netværk, der holdt de ni søskende oppe, men det illustrerer også det net, som Krista var fanget i hos sin moster.
Krista har haft mod til at fortælle om sin barndom og ungdom. Her ses hun til venstre i samtale med Aase Thomassen i forbindelse med udgivelsen af bogen Stærke bånd.