Som en fugl på træk

Af Aase Thomassen

Jeg blev født som en fejltagelse

”Jeg blev født som en fejltagelse, og der er meget, jeg kunne og skulle have gjort anderledes, men én ting er jeg glad for: At jeg ikke gjorde som alle andre”.

Det var ordene fra en mand, som kort før sin død så tilbage på et langt liv.

Bogen er baseret på interviews med Hilmar Thomsen, født i 1916, og med ham som omdrejningspunkt skildrer bogen en tid med fortielser og fordomme, sandhed og løgne. En tid, hvor der skulle mod til at bryde med roller og forventninger.

Uddrag af bogen. ”Karl var ikke din far”, sagde hans mor stille. Han lyttede uden at forstå. Kunne ikke tro, det var sandt. Ganske langsomt trængte ordene ind hos ham, at Karl, som han et helt liv havde kaldt far, ikke hans far. Det var ydmygende at vide, at andre i årevis havde kendt familiens hemmelighed. Hvordan skulle han kunne tilgive sin mor, at hun havde ladet ham leve sit liv på en løgn?

Han havde brug for at kende sandheden om sin mor og biologiske far for uden sandhed som fundament, er der ikke noget holdbart at bygge på. Han, som altid havde søgt at blive klog på livet, kendte ikke sandheden om sig selv. Hans liv var kaos.

En af mange samtaler med Hilmar Thomsen forud for bogen om hans liv.
Hilmar Thomsen født 1916