Som en fugl på træk

Af Aase Thomassen

Om en mand og hans bedrifter

”Jeg blev født som en fejltagelse, og der er meget, jeg kunne og skulle have gjort anderledes, men én ting er jeg glad for: At jeg ikke gjorde som alle andre”.

Det var ordene fra en mand, som kort før sin død så tilbage på et langt liv.

Bogen er baseret på interviews med Hilmar Thomsen, født i 1916, og med ham som omdrejningspunkt skildrer bogen en tid med fortielser og fordomme, sandhed og løgne. En tid, hvor der skulle mod til at bryde med roller og forventninger.

Det lå i kortene, at Hilmar efter konfirmationen skulle tjene ved landbruget. Et par år indordnede han sig, men oprøret ulmede, og en dag gav han sig selv det løfte, at kunne han ikke arbejde med det, han ønskede, så ville han ikke være længe noget sted. For ham var det ikke nok at eksistere. Han ville leve.

Han gik sine egne veje og var tro mod sig selv til det sidste. 95 år gammel besluttede han at afslutte sit liv. Han havde taget ansvar for sit liv. Til sidst tog han også ansvar for sin død.

Bogen skildrer også en række lokale begivenheder. Blandt andet en beretning om det fly, som i 1945 styrtede ned på en mark sydøst for Mariager. Diskussionerne har gennem årene gået på, om flyet var tysk eller engelsk.  Bogen giver svar på, hvad der skete, og hvad der blev af piloten.

En af mange samtaler med Hilmar Thomsen forud for bogen om hans liv.

Hilmar Thomsen født 1916