Jeanne d’Arc

Af Aase Thomassen

Heks eller Helgen

Mange kvinder blev i middelalderen stemplet som hekse og brændt på bålet. En af dem var Jeanne d’Arc. 19 år gammel blev hun brændt levende. Hun døde for sin sag, men hendes navn lever stadig.

I ord og billeder følger bogen den unge Jeanne. Fra at være landsbyens stille, fromme pige, forvandler hun sig i teenagealderen til en oprørsk, viljestærk kvinde, som vover livet i kamp for frihed og selvstændighed. Bogen følger hendes liv ved hoffet, hendes sejre, nederlag og prisen for at have succes. Hendes fjender venter på hævn og den får de, men selv under umenneskelige forhold i fængsel nægter hun at svigte sine idealer.

Rejsen i Jeanne d’Arcs fodspor har for mig været en lang og lærerig rejse, der nu afsluttes med denne bog om en kvinde, som nogen kaldte heks andre helgen. For mig er hun kvinden, der ubevidst gik forrest i kampen om kvinders ret og ligestilling. Jeg har fulgt hende med en blanding af forundring og beundring og ikke mindst med en dyb respekt for hendes mod til at trodse traditioner og følge sin overbevisning. Med engagement og tro som våben tog hun kampen op mod overmagten.

På Jeanne d’Arcs tid søgte folk beskyttelse mod feber ved denne kilde.

Chinon slot rummer mange minder om Jeanne d’Arc.