La Norma

Af Aase Thomassen

DR har besøgt danske La Norma i USA

Resultatet af det møde er en dokumentarudsendelse om hendes liv.

Læs om bogen herunder.

I studiet hos DR lægges sidste hånd på en dokumentarudsendelse om La Norma.

En beretning om sorg, savn og succes

La Norma er navnet på en trapez artist, som i store dele af verden har høstet succes for sit mod, sin præcision og elegante optræden. Hendes navn har været på plakaten i store dele af verden og i den Oscar-belønnede film ”The Greatest Show On Earth”, var hun stand-in for Betty Hutton.

Bag kunstnernavnet ”La Norma” er Norma Nielsen, født i 1926 i Randers. Hendes far var biografkontrollør, hvilket gav hans børn mulighed for at opleve mange af datidens film. Om søndagen sad Norma og beundrede stjernerne på filmlærredet uden mindste anelse om, at hun en dag skulle komme til at stå på en scene i Hollywood sammen med flere af dem.

14 år gammel blev hun installeret i en lejlighed på Vesterbro, og under slavelignende forhold blev hun oplært som trapez artist. Knapt 16 år gammel havde hun sin debut. Overalt oplevede hun publikums begejstring. Men bag succes’en gemt hun på en smerte, som hun ikke kunne dele med nogen.

82 år gammel fortalte hun sin beretning til Aase Thomassen, som berørt af mødet udgav bogen,
”La Norma”.  Aase Thomassens bog og foredrag om La Norma fortæller i ord og billeder den gribende beretning om en kvindes sorg, savn og succes.

Østjysk TV – 8. aug. 2014
Stig Ulrichsen byder hver uge velkommen til en ny, spændende østjyde. Denne uge er det forfatter Aase Thomassen, der gæster studiet til en snak om sit liv og sine bøger.
Se udsendelsen her: https://youtu.be/ShtC4j6j9mU

Norma Fox født Nielsen

Materialevurdering

Beskrivelse
La Norma er en personskildring om Norma Nielsen også kendt som Norma Fox og La Norma. Norma Fox er oprindeligt fra Randers og ud af en fattig familie. Som 14-årig blev hun sendt til København for at blive oplært som trapezartist. forholdene her var barske og præget af vold. For Norma Fox var højderne en flugt fra de daglige bank. Det viste sig hurtigt, at Norma Fox havde talent og kombineret med en portion vovemod fik hun slået sit navn fast som trapezkunstner allerede som 16-årig. Norma Foz nåede at optræde i mange lande, før hun indstillede karrieren som 49-årig. I dag bor hun i USA, hvor hun oplærer unge talenter. Norma Fox er måske ikke kendt i Randers men i Sarasota, Florida har hun modtaget flere hædersbeviser.

Sammenligning
Af andre bøger om cirkusfolk udkom Diana Benneweis’ bog Alting har sin pris i 2002.

Samlet konklusion
La Norma er en fin lille bog, især til det ældre publikum eller andre cirkusinteresserede, om en kvinde der har formået at være positiv trods modgang. En kvinde der fik succes som trapezartist i udlandet og som den dag i dag lever og ånder for cirkusverdenen.

Katja Larsen

Interview til bogen La Norma.

Norma Fox præsenteres for bogen om hendes liv.

Afterparty i Showfolks of Sarasota. Norma Fox ved premieren på den canadiske film After Circus, hvori hun medvirker.